Pengalaman Memandu Dengan Honda Civic Generasi Ke 10

Pengalaman Memandu Dengan Honda Civic Generasi Ke 10
5 (100%) 1 vote

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

Assalamualaikum,

Entry kali ini pula aku nak kongsikan dengan korang pengalaman aku memandu uji atau pun test drive kereta keluaran terbaru daripada Honda iaitu Honda Civic, dan kali ini adalah Honda Civic generasi yang ke sepuluh. Wow, bila sebut generasi 10 tu, dah tentu keluaran kali ini lebih mantap dari generasi-generasi yang sebelumnya.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Kami blogger2 bermula dari Citta Mall Subang, Ada 5 buah kereta Honda Civic dari pelbagai jenis dan warna disajikan kepada kami. Untuk permulaan aku dapat kereta Honda Civic 1.8. Walaupun kereta ini tanpa Turbo, tetapi keselesaan diberi keutamaan untuk model ciri ini. Kepada sesiapa yang ingin memandu dengan cara selesa disamping ruang yang luas sudah tentu Honda Civic 1.8 ini akan menjadi pilihan.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Perjalanan aku ditemani oleh dua orang lagi blogger otai iaitu Ruby dan Cipotz, jadi biasa la, aku yang masih lagi tengah gatal stereng ni terus menjadi pemandu pertama, memang best ! selesa, dan enjin tu lembut jer bila kita tekan minyak. Masa mula-mula aku duduk, aku jadi terkial-kial, yerlah, tak tahu yang mana dulu nak mula.Bila dah duduk jer aku diajar yang kereta Civic ni mengunakan E-Brake, iaitu Brek Eletronik, jadi tak perlu bersusah payah nak tarik Brek Tangan, cuma tekan sahaja !

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Bila aku masuk jer kereta ni, aku meneruskan lagi sesi membelek-belek kereta ni, yang sangat menarik minat aku dah tentu kunci kereta Honda Civic ni. Untuk orang yang tak biasa kereta mewah ni, aku sudah tentu terpegun dengan kunci kereta Honda Civic ni, tak macam kunci, dan yang bestnya kunci tak perlu dicucuk dimana-mana cuma simpan jer kunci didalam poket seluar dan kereta boleh si start dengan hanya menekan suis yang disediakan.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Yang istimewanya kunci Honda Civic kali ni, enjin kereta Honda Civic ini boleh di start dari jauh, ini bertujuan bagi kereta yang kita nak naik tu nanti dah sejuk dengan penghawa dingin yang terpasang ketika enjin distart dari jauh. Haaa, jadi bila kita parking kereta Honda ni tengah panas matahari, kita tak perlu risau kalau masa nak naik nanti dalam kereta tu panas, kita start enjin siap-siap, bila dalam kereta dah sejuk baru lah kita naik dengan senyum lebarnya. ­čśÇ

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Seterusnya yang betul-betul menarik minat aku ialah lampu yang terdapat di kereta Honda Civic ni, walaupun lampu yang digunakan berwarna putih, tapi lampunya tidak menyilaukan mata pemandu yang lain. ini kerana lampu mengunakan teknologi LED, korang nak tenung lampu depan tu lama-lama pon takper sebab memang tak silau ! ini juga termasuk lampu signal, ini sekaligus boleh mencegah kemalangan jalan raya apabila kita memandu diwaktu malam.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Lagi satu yang menarik minat aku ialah fungsi Brake Hold, fungsi ini digunakan apabila trafik sesak dan apabila lampu trafik berwarna merah, kita tak perlu nak lenguh-lenguh kaki tekan brek lama-lama dan kita tak perlu nak terhegeh-hegeh tarik brek tangan. Hanya dengan satu butang sahaja, kita boleh rillek dan rehat ketika menunggu jalan sesak mahupun lampu merah. Smart !

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,
Merecikk !!

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Berbalik semula dengan Test Drive kami blogger daripada Kuala Lumpur ke Penang, banyak aktiviti yang disediakan pihak Honda kepada kami. Terima Kasih banyak-banyak aku ucapkan. Kami dibelanja dengan makanan laut yang sangat luar biasa ! antaranya udang, ketam, sotong dan paling best dah tentu Ikan Kerapu. Kalau sendiri nak beli makan tahun la, maklumlah, ikan kerapu mahal oiiii HAHA. Kami juga disediakan dengan aktiviti fizikal, aktiviti fizikal untuk kereta dan aktiviti fizikal untuk badan.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Aktiviti fizikal untuk kereta kami lakukan di depan Stadium Batu Kawan, stadium yang banyak sejarahmya terutama sejarah bola sepak Pulau Pinang, kami diperkenalkandengan ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada kereta Honda Civic ni ketika berlakunya situasi kereta hampir kemalangan.Banyak penambahan yang dilakukan bertujuan untuk meminimakan impak bila berlakunya kemalangan. Mantapkan ?

Aku kongsikan sedikit video aktiviti di Stadium Batu Kawan :-

 

Untuk aktiviti fizakal badan pula kami dibawa ke Escape Adventureplay. Banyak aktiviti yang boleh disertai antaranya aktiviti Flying Fox, Wall Climbing, Main takraw pon boleh dan pelbagai lagi aktiviti yang disediakan. Kami diberi masa hampir 3 jam untuk merasai pengalaman bermain permainan yang mencabar di Escape Adventureplay.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED,escape adventureplay

Pihak Honda juga menyediakan segala keperluan dengan begitu sempurna, kami disediakan bilik seorang satu di G Hotel Penang.Bilik bertaraf 5 bintang ini memang memberi keselesaan kepada kami yang keletihan memandu dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang.Terima Kasih Honda Malaysia !

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,

Kepada korang yang ingin mencuba sendiri kereta Honda Civic ini, korang boleh terus memandu uji di Showroom Honda yang berdekatan dengan korang. Terdapat pelbagai warna antaranya, Lunar Silver Metallic, White Orchid Pearl, Modern Steel Metallic, Dark Ruby Red Pearl,Crystal Black Pearl.

honda civic 10 generations, automotive, car, sedan, sistem, gambar honda civic baru, harga honda civic baru, logo honda, warna honda civic, honda civic 1.5 turbo, honda civic 1.8, lampu LED, stadium batu kawan,
Antara blogger yang terlibat, gembira kan kitorang !

Harga? dah tentu berpatutan, berikut adalah senarai harga untuk Honda Civic Generasi 10:-

RM113,800 untuk 1.8S (Di atas jalan termasuk insurans)
RM127,800 untuk 1.5 Turbocharged (Di atas jalan termasuk insurans)
RM135,800 untuk 1.5 Turbocharged Premium (Di atas jalan termasuk insurans)

Untuk maklumat lebih lanjut boleh lah melayari

www.honda.com.my atau www.ridethedream.my atau

hubungi 1800 88 2020 atau 03 7953 2000

One thought on “Pengalaman Memandu Dengan Honda Civic Generasi Ke 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.